Alp ÇAL Avukat / Arabulucu / Ortak
[email protected]
19 Ocak 2021
A-
A+
7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na (“Kanun”) 42. ve devamı maddeleri eklenmek suretiyle Değerli Konut Vergisi (“DKV”) olarak adlandırılan yeni bir vergi düzenlemesi getirilmişti. Bu yeni vergi düzenlemesi, geçtiğimiz sene Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (“TKGM”) tarafından mükelleflere gönderilmeye başlanan taşınmaz değerleme bildirimleri ile birlikte gündeme gelmiş, kamuoyunda oluşan yoğun tepki ve itirazlar üzerine TKGM tarafından yapılan değerlemelere ilişkin düzenleme kaldırılmış ve DKV’nin uygulama başlangıcı da bu yıla ertelenmişti.
Düzenleme ile ilgili olarak Değerli Konut Vergisi Uygulama Genel Tebliği, 15/01/2021 tarihli 31365 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir (“Tebliğ”).
Buna göre;
Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli (Tapuda mesken olarak kayıtlı olan ve/veya fiilen mesken olarak kullanılan) taşınmazlardan, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunun 29. maddesine göre bina vergi değeri 5.000.000,- Türk Lirası ve üzerinde olanların DKV’ye tabi olacaktır. 2021 yılına ilişkin olarak ilgili değerler 78 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nin 6. maddesinde açıklandığı üzere 2020 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı olan (%9,11/2=) %4,555 oranında artırılması suretiyle hesaplanmaktadır. Taşınmazın güncel vergi değeri, taşınmazın bulunduğu yer belediyesinden öğrenilebilir.
VERGİYİ KİMLER ÖDEYECEK?
Mesken nitelikli taşınmazların maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa mesken nitelikli taşınmaza malik gibi tasarruf edenler DKV’yi ödemekle yükümlü olacaktır.
Hisseli bir taşınmaz mevzu bahis ise paydaşlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.
MÜKELLEFİYET NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Kanun ve Tebliğ’de ön görülen muafiyet şartlarını taşımayan ve 2021 yılı itibarı ile emlak vergi değeri 5.227.000 TL’den fazla olan konutların hak sahipleri 20.02.2021 tarihine kadar DKV beyannamesini verecek; Şubat ve Ağustos ayları sonuna kadar iki eşit taksitte DKV’yi ödeyecektir.
Tebliğ kapsamında, mükellef, DKV’ye tabi taşınmazı, mükellefiyetinin başladığı 1 Ocak ile 20 Şubat tarihleri arasında elden çıkarması durumunda da 20 Şubat 2021 tarihine kadar verilmesi gereken beyannameye bu taşınmazı dahil etmek ve bu taşınmaz için tahakkuk edecek verginin tamamını ödemek durumundadır.
NE KADAR ÖDENECEK?
DKV matrahı, bina vergi değerleri ilgili yılda uygulanan tutar DKV’ye tabi mesken nitelikli taşınmazlardan 2021 yılı için değeri;
oranında vergilendirilir.
Paylı mülkiyette ve elbirliği mülkiyette ise matrahın hesabında mesken nitelikli taşınmazın toplam değeri esas alınacaktır.
DKV tarifesi her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak VUK hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılır ve bu şekilde hesaplanan tutarların 1.000 Türk Lirasına kadar olan kesirleri dikkate alınmaz.
HANGİ TAŞINMAZLAR VERGİDEN MUAF OLACAK?
Vergi muafiyetine ilişkin hususlar 46. maddede düzenlenmiş olup aşağıdaki şartları taşıyan taşınmazlar DKV’den muaf olacakladır:
Sonuç olarak, geçtiğimiz yıl hayatımıza giren, kamuoyunda yarattığı şiddetli tartışmalar sonucunda değişime uğrayan Değerli Konut Vergisinin uygulaması yukarıda özetlemeye çalıştığımız hali ile 2021 Şubat ayında uygulanmaya başlanacaktır.
Yayınlara dön